INTERTEXT LECTOR

El intertext lector és, segons Mendoza Fillola (2001), “el mecanismo que, selectivamente, activa los saberes y las estrategias que permiten reconocer los rasgos y recursos, los usos lingüístico-culturales y los convencionalismos de expresión estética y de caracterización literaria del discurso”, és a dir, la qual cosa pretén és activar els sabers anteriors que el subjecte té interioritzats en el seu cap per a ser reconeguts en un text nou, que conté una sèrie de recursos coneguts pel lector (competència literària).

L'objectiu principal del intertexto lector és facilitar la lectura dels textos a través de la identificació de recursos i associació de conceptes. Tot els recursos que aquest empra són activats a través del que Mendoza Fillola denomina “recepción literaria” i que permeten reconèixer i valorar els usos lingüístics, literaris i discursius amb altres tipus d'usos o que tenen trets similars.

D'altra banda, Riffaterre (1989) enuncia que “el intertexto resulta ser la percepción por el lector de las relaciones entre una obra y otras que le han precedido o seguido”, la qual cosa li permet establir semblances entre diferents obres diferents en el temps.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA LLEGENDA DEL PALLETER

P.20 RESSENYA LIJ ESCRITA DE LECTURA LLIURE

ANIMACIÓ LECTORA