GÈNERE NARRATIU
Fent un ús de diferents fonts bibliogràfiques sobre què consideren del gènere narratiu, he considerat definir-lo com un tipus de gènere literari, escrit generalment en prosa, destinat a un o a diversos receptors, organitzat mitjançant un codi literari, on el receptor es situa en un context fictici i temps determinats i per mitjà d’un narrador es transmeten uns fets situats en un espai i en un temps, que poden ser reals o històrics, imaginaris o fantàstics, són protagonitzats per uns personatges. Aprofundint més, es caracteritza per:
En primer lloc, en tota història hi ha un narrador que conta els fets, és l’única font d’informació per al lector i ofereix una determinada interpretació de la història, la qual, normalment és en temps passat.
En segon lloc, trobem uns personatges situats en un espai i en un temps concret que protagonitzen la història que modifica la situació inicial, a partir d’un conflicte. Aquets personatges intervenen en la història mitjançant diàlegs o la explicació dels seus sentiments o pensaments en estil indirecte.
En tercer lloc, la història es fictícia i el autor també, encara que, l’autor forme part de la pròpia història (punt de vista intern) o siga un observador de que narra els fets des d’una distància (punt de vista extern). Un text narratiu està subjecte a les regles de versemblança i la coherència discursiva.
Per últim, dins d’aquest grup, els dos gèneres narratius més importants són la novel·la i el conte, encara que, podem trobar altres gèneres com: faula, rondalla, llegenda, mite, l’apòleg… I presenten certes peculiaritats que els distingeixen d’altres textos narratius no literaris. Tenen un objectiu literari i estètic, és a dir, el lector espera gaudir d’una història interessant i el llenguatge amb el qual s’expressa acostuma a tenir una finalitat estètica.
Com futurs mestres hauria de ser considerat un gènere important dins de la literatura encara que, hem d’obrir la ment al aprenentatge d’uns altres com són la poesia o el teatre. Cada gènere aporta una manera diferent d’apreciar la literatura, cap gènere es millor o pitjor que un altre sinó que són diferents i cal extraure el que ens aporta d’interessant.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada