P.26 RESSENYA TETÚLIA EL 1 o 2

¿Tenim els mestres la competència literària que es necessita?

El primer que hem de fer per a respondre aquesta pregunta és contextualitzar la situació i anar a pams per a entendre el que se'ns pregunta per a posteriorment, realitzar una aportació interessant sobre açò.

La primera qüestió que se'ns planteja és, Què és la competència literària? Segons enuncia Regna i citant a Olsbu, és “lo que sabe hacer el alumno con los conocimientos que ha adquirido (Olsbu, 2006: 3)”. Però, Què passa amb el concepte de literatura? Doncs també Regna fa referència a Olsbu dient que “literatura es sinónimo de una serie de encuentros «en los cuales se ven involucrados tanto la cultura, el autor, la experiencia personal del alumno y la influencia del profesor.” D'ací podem concloure que la competència literària és tot allò que una persona ha adquirit a través del contacte amb la literatura i l'experiència amb ella.

Ara podem plantejar-nos la pregunta inicial. Tenim els mestres la competència literària que es necessita? Doncs bé, en el debat exposat en classe es va dir moltes coses interessants.

El primer que m'agradaria destacar és que es va esmentar que els docents no tenim competència literària a causa que en la nostra educació solament hem llegit llibres de paraliteratura. Perquè s'entenga, la paraliteratura, segons Rak, és “un conjunt de gèneres literaris que comprèn la novel·la «popular» o d'entreteniment”, és a dir, un dels nostres companys tenia la idea que en la nostra etapa solament llegíem narrativa (el més popular) i que, per tant, no posseïm una gran competència literària.

Quan els docents han viscut una literatura pobra, és a dir, basada solament en la narrativa, quan hagen de transmetre als seus alumnes el plaure per la lectura i els seus coneixements sobretot tipus de gèneres, solament va a saber transmetre sobre allò que ha treballat i que els seus professors li han transmès anteriorment. Açò genera un bucle que tendeix a ser repetitiu en el temps.

A més, en la carrera de Magisteri no es potencia l'ús de la lectura, la qual cosa comporta que després als nostres alumnes no els puguem transmetre el plaure per la mateixa. També açò es deu mancant temps, com deia un company, “llegir implica estar actiu”. El que vol dir és que la lectura, més que una forma de desconnectar, ens cansa més àdhuc, i ens suposa un costós treball posar-nos a llegir després d'haver passat quatre hores de classe, dues hores d'estudi autònom i tres hores de treballs en grup diaris. No hi ha un temps per a llegir ni hi ha una motivació per a açò.

“Un docent amb una bona competència lingüística és un lector freqüent”, va dir un altre company/a. Ací està la resposta a la pregunta inicial. Tenim els mestres una bona competència literària necessària per a transmetre-la als nostres alumnes? I la resposta, sota el meu punt de vista és que no.

Ens passem tota la vida llegint best sellers per obligació, però mai ens han preguntat què és el que volem llegir, quins són els nostres interessos, els nostres gustos, allò que ens agradaria llegir. Totes aquestes qüestions formen part d'un professor competent en literatura.

Un professor amb bona competència literària és aquell que dóna llibertat a l'alumne, però que crea mecanismes per a suscitar en qualsevol lector (ja siga de còmics, de teatre, etc.) un gran interès pel que és a punt de llegir i pel gran aprenentatge que li va a proporcionar aqueixa lectura.

No crec que avui dia els professors tinguen bona competència literària, més aviat es basen en el que diu el currículum, a complir amb la programació i intentar que l'alumne tinga llegit para quan finalitze el curs tres llibres diferents sense donar un per què. Lectures buides amb preguntes sobre el text que no aporten gens.

Crec que perquè un professor adquirisca una bona competència literària primer ha de plantejar-se per què no la té, i si la té, per què no transmet els seus coneixements sobre literatura, en comptes d'aportar contingut buit?

Referències bibliogràfiques
  •      Olsbu I., S. Salkjelsvik K. (2006). La literatura en clase (I): Leer hacia la competència literaria. Univesitetet i Bergen. En línia.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA LLEGENDA DEL PALLETER

P.20 RESSENYA LIJ ESCRITA DE LECTURA LLIURE

ANIMACIÓ LECTORA