Referències biliogràfiques

Abellán Expósito, A. & Rodríguez León, A. (2014). Preproducción de un álbum ilustrado (Tesis de Grado en Bellas Artes). Universitat politènica de València, Facultat de Belles Arts de Sant Carles.
Article molt interessant que no soles parla dels albums ilustrats, sino d’altres recursos literaris emprats que són més que excellents per a un ús a l’aula.
Aprendiendo de los niños: Paraliteratura, literatura y subliteratura. Extret el 14 de març de 2017 de http://aprendiendodelosnenes.blogspot.com.es/2011/03/paraliteratura-literatura-y.html
És un recurs on estableix una definició clara y senzilla de la paraula y a més, explica de manera molt breu el significat d’altres paraules amb les que es pot establir una relació com son literatura o subliteratura. La traducció és pròpia.
Badir García Pena, I. ¿Cuál es la importància de la Paraliteratura?. Extret el 24 de març de 2017 de http://www.lahuelladigital.com/cual-es-la-importancia-de-la-paraliteratura/
És una referència que m’ha paregut interesant consultar per no aclarir a soles el significat de la paraula sinó que quina és la importància que té a la nostra societat. La traducció és pròpia.
Bajén García, E y López Sanz, M.I.  Pla lector: Marc teòric per al desenvolupament d’un pla lector de centre.
Considere que és una manera de explicar de forma teòrica i pràctica el que suposa elaborar un pla lector malgrat que hi ha conceptes que s’entenen millor amb exemplificacions.
Becerril, J.A., Bravo, R., Cañamares, F., Mato, J. y Rodríguez, C. (2011). El genero dramático. Ministerio de Educación, Cultura y Deporte. Extraído el 15 de marzo de 2017, de http://recursostic.educacion.es/secundaria/edad/2esolengualiteratura/quincenas/q_7.html
Pàgina fiable i d'interès tant per a alumnes com per a professors, a més s'explica el concepte de manera senzilla i clara.
Borda, M. Á. (2003). Presencia de la literatura infantil y juvenil en el canon literario escolar. En Á. G. 
Bordons, G. (2003). Relacions entre llengua i literatura. Articles de Didàctica de la Llengua i de la Literatura, No. (31), 7-15.

Aquest article m'ha agradat molt perquè està totalment enfocat el concepte de gèneres literaris en l'àmbit d'educació primària.
Bordons, G. (2003). Relacions entre llengua i literatura. Articles de Didàctica de la Llengua i de la Literatura, No. (31), 12-14.
Brossa, J (1965). Poema sobre Frègoli i el seu teatre, a Rua de llibres. Barcelona. Ariel.
He utilitzat aquesta referència per extreure un poema a manera d'exemple per explicar els gèneres literaris.
Cano Vela, & C. Pérez Valverde (Eds.), Canon, literatura infantil y juvenil y otras literaturas. Cuenca: Universidad de Castilla-La Mancha.
Cervera, J. (1991). Teoría de la literatura infantil. Bilbao: Missatger: Universidad de Deusto.
Colomer, M.T. De la enseñanza de la literatura a la educación literaria. CL&E, 1991. Pp. 18-31. 
He utilitzat el text treballat a classe malgrat que després de llegir-ho i contrastar-lo amb els meus companys mitjançant la tècnica del puzzle d’Aronson, hem pogut traure els principis claus del texts. La traducció és pròpia.
Colomer, T. (1994). L’adquisició de la competència literària. Articles de Didàctica de la Llengua i de la Literatura, No. (1), 37-50.
En el següent article es donen recursos per desenvolupar la competència literària pel que em sembla molt interessant.
Colomer, T. (1994). L’adquisició de la competència literària. Articles de Didàctica de la Llengua i de la Literatura. No. (1).
Considere que és una manera de explicar de forma teòrica i pràctica el que suposa elaborar un pla lector malgrat que hi ha conceptes que s’entenen millor amb exemplificacions.
Culler, J. (1975). Structuralist Poetics; Structuralism, Linguistics and the Study of Literature. Nova York: Cornell University Press. (Traduït a l’espanyol per Editorial Anagrama, Barcelona, 1979).
He utilitzat al següent autor per citar textualment, ja que les seues aportacions sobre els gèneres literaris em semblen molt interessants.
Díaz-Plaja, A., & Prats, J. (1998). La literatura infantil y juvenil. En A. Mendoza Fillola (Ed.), Conceptos clave en didáctica de la lengua y la literatura. Barcelona: SEDLL/ICE Universitat de Barcelona/Horsori.
Géneros literarios. Ministerio de Educación. Extraído el 15 de marzo de 2017, de http://recursos.cnice.mec.es/lengua/profesores/eso2/t1/teoria_5.html
Pàgina fiable i d'interès tant per a alumnes com per a professors, a més s'explica el concepte de manera senzilla i clara.
Gorgués Zamora, Vicente. Literatura Valenciana.
Hollindale, P. (1997). Signs of childness in children's books. Stroud: Thimble.
Hunt, P. (1991). Criticism, theory, and children's literature. Oxford: Basil Blackwell.
Jaén, P. (2008). Figuras retóricas o literarias. Letra Libre. Extraído el 17 de marzo de 2017, de http://www.letralibre.es/2010/05/figuras-retoricas-o-literarias.html
És una revista electrònica, de fàcil accés a la seua informació i explicat tot amb molta claredat.
Explica de manera general les diferents parts pel que es caracteritza el gènere narratiu i els diferents tipus de subgèneres com manera d’entendre millor el concepte.
Lapesa, R. (1974). Introducción a los estudios literarios. Ediciones Cáted.
Mendoza Fillola, A. (2001). El intertexto lector: El espacio de encuentro de las aportaciones del texto con las del lector (1ª ed.). Cuenca: Ediciones de la Universidad de Castilla-La Mancha.
Una aportació molt interessant sobre el intertext amb esquemes representatius del conjunt del intertext.

Mendoza, A. La educación literaria. Bases para la formación de la competencia lecto literaria. Extret el 7 de març de 2017, de http://www.cervantesvirtual.com/obravisor/la-educacin-literaria---bases-para-la-formacin-de-la-competencia-lectoliteraria-0/html/01e1d59a-82b2-11df-acc7-002185ce6064_2.html
Des del meu punt de vista, esta pàgina no a soles t’ajuda a comprendre el concepte sinó que t’ajuda explicant unes pautes per a dur-les a terme com futurs mestres.

Olmos Fontestad, N. Intertextualitat. Formació Literària per a mestres. Universitat de Valencia. Dilluns 20 de febrer de 2017.

A pesar de ser un recurs poc professional és l’únic capaç d’establir una definició clara i directa del significat de la paraula. La traducció és pròpia.
Olmos Fontestad, N. La educació literària. Formació Literària per a mestres. Universitat de Valencia. Dilluns 20 de febrer de 2017.
Pérez Grajales, H. (2016). Hacia la formación de la competencia literaria. Revista Internacional Magisterio, Educación e Inclusión, No. (56).
En aquest article podem trobar no només una definició del concepte de competència literaria sinó també una visió àmplia dels factors que l'engloben, pel que em sembla un recurs molt complet.
Piña-Rosales, G. (2009). El cuento: anatomía de un género literario. Academia Norteamericana de la Lengua Española, vol. 92 (nº 3), pp. 476-487. En línia. Extret de http://www.asale.org/sites/default/files/Discurso_El_CUENTO_ANATOMIA_DE_UN_GENERO_LITERARIO.pdf
Rodríguez Aguilar, J. C. (2012). Los géneros literarios: el género lírico. En línia. Extret de https://heroesdebarrio.wikispaces.com/file/detail/EL%20G%C3%89NERO%20L%C3%8DRICO.pdf
Rovira, T. (1984; 1988). La literatura infantil y juvenil. In A. Comas, J. Molas & M. de Riquer (Eds.), Història de la literatura catalana (4a ed.). Esplugues de Llobregat Barcelona: Ariel.
Solé, I. (2012). Competencia lectora y aprendizaje. Revista Ibero Americana de Educación. Extraído el 18 de marzo de 2017, de http://rieoei.org/rie_revista.php?numero=rie59a02&titulo=Co
Em sembla una magnífica referència perquè s'estudia a fons en el concepte de competència lectora.
Textos narratius literaris. Extret el 6 de març de 2017 de https://llenguacat.wikispaces.com/file/view/TEXTOS+NARRATIUS+LITERARIS.pdf
És un recurs paregut a l’anterior que permet reafirmar les definicions aportades per la referència anterior.
Vansina, Jan (1985). Oral Tradition as History. Madison, Wisconsin: University of Wisconsin Press.
Martín Duque, I. y Fernández Cuesta, M. (1973). Géneros literarios: iniciación a los estudios de la literatura. Madrid:Playor.

Xavier Mínguez López. (2011). La definición de la literatura infantil desde el paradigma de la didáctica de la lengua y la literatura. Anuario de investigación en literatura infantil y juvenil (AILIJ), 10, 25.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA LLEGENDA DEL PALLETER

P.20 RESSENYA LIJ ESCRITA DE LECTURA LLIURE

ANIMACIÓ LECTORA